VÉRÁTÖMLESZTÉS

Kifulladt a “szcena”. Frissítő szelek nélkül vagy teljes vércsere hiányában az unalom lesz az úr véglegesen ezen a vidéken. Na ja, vidéken általában az unalom az úr. Nem történik semmi, csak a budi ajtó nyikorog a szélben. Hol vannak az új szereplők, új tehetségek, hol az új remekművek, hol rejtőznek? Vagy a rendszer olyan, hogy nem ad teret a változásnak? Az elmúlt tíz évben alig egy két igazán tehetséges, izgalmas új arc került képbe. A változás legfeljebb annyi, hogy néhány művész helyet cserélt, mint a politikusok egy székkel odébb ültek. Vándorlás egyik galériától a másikba. Szinte ugyanaz a névsor és a sansz is ugyanannyi a nemzetközi sikerre. Unalmasak vagyunk, semmi izgalom, semmi eredeti, import receptek innen-onnan, persze gyengébben mint a forrás, hiszen általában csak a forma jön át, amit nem sikerül tartalommal megtölteni. És hát a forma is csak majdnem olyan, mert egy kicsit át kell fabrikálni, hogy ne legyen olyan egyértelmű a nyúlás. Barkács művészet, amit néhányan object-nek hívnak, blablák, szellemes vagy szellemtelen poénok több oldalas magyarázkodással, hogy a “hozzá nem értő” is megértse. Vagy megélhetési művészet, amiből hiányzik az átütőerő, a frissesség. Mindig azt gondoltam, hogy az idő megeszi a festőt. Számtalan példa van az elsekélyesedésre, a fáradt rutinná váló maszatolásra. Egyébként érdekes probléma, hogy egy érett, idősebb ember munkái miért veszítenek erejükből. A bölcsesség befelé fordulóvá teszi az embert, nem akar már olyan erővel kommunikálni? Beleunt saját magába? Vagy megette a feleség, aki valamikor a nagy szerelem volt, mára meg a tisztes polgári élet velejárója, ne adj isten a hajcsár, aki munkára ösztökél, mert le kell cserélni a kocsit vagy a házat? Mindegy, ez csak egy mellék szál. Annyiban persze nem, hogy ők vannak többen, sokkal többen. A “vadak” a sprődek meg nagyon kevesen. Őket a rendszer is nehezen kapja fel. Mindenki a fennmaradásért küzd és az egyszerűbb utat választja. Ezért is a sok helycsere. Ha van egy új belépő a piacra, egy új galéria, általában megpróbálja innen-onnan átédesgetni a művészeket. Azok meg át is mennek, mert azt gondolják, ami eddig volt, annál csak jobb jöhet. Aztán amikor kiderül, hogy nem, akkor megint ugranak egyet, sokszor nem egyenesen, hanem lóugrásban. Az egész egy keringő, de olyan, amit egy helyben járnak.

Az a helyzet, én legalább is úgy látom, hogy ez így megfeneklett. Galéria ár, műterem ár, itt is vagyok, ott is vagyok. Engem tartson el a galéria, mert különben odébb állok. Itt az a tradíció, hogy művésznek lenni az egy státusz, már úgy önmagában is. A művészt tartsák el kérem szépen. Ma ez itt nem nagyon megy. Kicsi a piac, magasak az árak, nem a nyugati kortársakhoz képest, hanem a magyar pénztárcákhoz, vásárlói hajlandósághoz képest. Látszólag kevés a tehetség. Hiszem, hogy csak látszólag. A rendszer nem engedi áttörni őket és nem képes ki és felemelni a tehetséget, mert a nehéz helyzetben az eddiginél is fontosabb a gyors nyereség. A jó szem, kvalitásérzék, biztos ítélőképesség meg eddig se volt a pálya erőssége.

Vérátömlesztés kell. Mert a régi vér lassan megalvad, már olyan, mint a fáradt olaj. Aki ebbe a rendszerbe bekerül az olyan lesz, mint a többi. Miért? Nem tudom. Mint a fociban, a gyerek az ifiben még óriási tehetség, de a nagyok között hamar szürke lesz, mint ők, később pedig már csak a fakóban játszik. A BUMBUM leszakad erről a rendszerről és új struktúrát épít, saját elképzelések szerint, saját csapatot. A jövőt fogjuk felépíteni az alapoktól a nemzetközi sikerekig. Nincs más út, csak a radikális változtatás. A régi maszatolás megy a levesbe. A MEO egyszer már lökött egyet a szekéren, most a BUMBUM következik.

VÉRÁTÖMLESZTÉS

  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: