Divat megrendelésre

Hatalmas vita bontakozott ki a véleményesre sikeredett, “Gombold újra” címet viselő pályázat és a hozzá kapcsolódó divatbemutató nyomán. A látottak, a közönség elé tárt pályaművek  jól példázzák, hogy mi is születik abból, ha a politika megpróbálja saját elképzelései szerint irányítani a művészetet.
A mindenhol és mindenáron “magyarkodásból” ilyen szerencsétlen dolgok sikeredhetnek csak. A magyar népi művészet mintavilágát, a tradicionális népi viseleteket kormányzati szándékból beemelni az aktuális trendekbe és ezzel majd országimázst építeni, Magyarországot divat nagyhatalommá tenni, szerintem tévedés. A jószándékot nem kérdőjelezem meg, csak a hozzáértést hiányolom. Ha valami hozhat világsikert erkölcsi és anyagi értelemben is a magyar divattervezőknek az a tehetségük és a mellétett tőke közös eredménye lesz, nem pedig a trikókra festett juhászé, vagy a ruhákra akasztott szűrmotívumoké. A magyar művészet történetében sok nagyszerű példa van arra, hogy ha a korszellem, a nemzetközi trendek megteremtik az alapot a népi tradíció beemelésére, akkor ez meg is történik. A szecesszió és az art deco például jó alap volt erre, Lechner Ödön építészete, Kozma Lajos bútorai így inspirálódtak. Későbbi példa a pop art hatása Korniss Dezsőnél, vagy ilyenek nagy kedvenceim, Jankovics Marcell animációs filmjei, a Fehérlófia és a János vitéz ami tagadhatatlanul Sárga tengeralattjáró inspiráció, azonban ennek ellenére teljesen más és minden szempontból magyar. Ugyanakkor “trendi” és nemzetközi mércével is a legjobbak közé sorolható.  A zenében ilyenek Bartók vagy később a világzene magyar képviselői. Nem megrendelésre szültek ezek az alkotók, sőt sokszor éppen a hatalom ellen hangsúlyozták magyarságukat. Mellesleg egyre nagyobb a zavar a fejekben a magyarságot illetően is. Ott tartunk kimondva, kimondatlanul, hogy a ” ki a magyar?” kérdés is felmerült, aminél veszélyesebb hülyeséget el sem tudok képzelni, különösen egy olyan országban, amely hagyományosan mindig is a népek olvasztótégelye volt, és az ma is.

Itt rácok élnek, tótok, svábok, görögök, zsidók, horvátok, szerbek, románok, ruszinok, kunok, cigányok, bunyevácok, szlovákok, szlovének, sőt kínaiak, arabok, vietnámiak, afrikaiak, soroljam még? És ők folyamatosan integrálódtak, keveredtek. Mi van? Ki marad itt “tiszta” magyarnak? Rettenetes, újabb és újabb árkokat ásunk és újabb és újabb frontokat nyitunk, élhetetlenné tesszük szülőföldünket. Mindannyiunk magyarságát és tradícióinkat óvni és ápolni kell, nekünk mindannyiunknak és a művészeknek is, ha ez szívből jön és van számunkra aktualitása, de ezt felülről generálni soha nem fog sikerülni, mi több, csak ellenérzéseket eredményez. Ma hallottam a hírekben, (Info rádió) hogy a lakosság egy hatoda emigrálna, azaz hagyná itt hazáját, végleg. Ez természetesen nem a divatpályázat következménye. Mindenesetre, ez a legmagasabb érték 1990 óta. Gondolom, nem a nyugdíjasok és a gyerekek szeretnének váltani, vagyis a számtan még riasztóbb. Ezek szerint elég sokan nem bíznak a jövőben. Erre kéne gombot varrni, nem a plasztik kabátra. 

Lovag! levágtam a karod! -Ne nyavalyogj, harcolj – Lovag! Okosabb lenne, ha már most kiegyeznénk egy döntetlenbe, mielőtt másik kezed és mind két lábad is elveszíted, mert így lesz meglásd, ha tovább forog a film! 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s