Menni vagy maradni

Ahogy mindenkinek, úgy a fiatal művésznemzedék számára is adott a lehetőség, hogy Londonba, NewYorkba, Berlinbe költözzön. Ott tanuljanak, dolgozzanak és építsék szakmai kapcsolataikat. A magyar festészet jelentős alakjai ( hazai mércével jelentős) Munkácsytól Czóbelig, szinte mindannyian megfordultak Párizsban, a  művészet “fővárosában”. Tanultak, alkottak, kiállítottak,  egyesek művészeti csoportokhoz csatlakoztak, azaz benne voltak a sodorban. Az újító szellem, a frissesség mindig Európából érkezett. A világ azóta kitágult, Párizs szerepét New York, majd London vette át. A világhálón, percről-percre követhető minden. Az újdonság születése pillanatában megjelenik a monitoron. A hely szelleme, a személyes találkozások varázsa, az iskolák inspiráló közege, a szabadság friss levegője azonban csak személyesen tapasztalható, azaz ott kell lenni hozzá. A budapesti Képző avítt levegője, a tőkeszegény budapesti kortársgalériák, a rendkívül kevés jó szemű gyűjtő, a szinte nem létező kortársművészeti piac és a kibontakozó művészetellenes politika, mind, mind abba az irányba mutatnak, hogy aki a nagyvilággal akarja mérni magát, annak oda is kell tartoznia. Innen a gödörből nem fog sikerülni.  Az évi egy-két eladásból csak tengődni, a szakmai sikerek hiányától pedig csak megkeseredni lehet. Aztán összeszorított szájjal küzdeni, gazsulálni, dörgölőzni. Lavírozni a kultúrpolitika zavaros vizein. Nyalni a seggeket egy-egy lehetőségért. Ha ezt szeretnétek fiatal barátaim, akkor maradjatok. Igazi megmérettetés, lehetőség a sikerre, azonban csak ott lehetséges. Senki se gondolja, hogy emigrációba szeretném küldeni tehetségeinket, már csak azért sem, mert nincsenek sokan. El lehet menni és vissza is lehet jönni, mint régen, az inasévek után. Tanulni, tapasztalni és hazahozni a tudást. Ez lenne az ideális, de jelenleg erre nem látok esélyt. Ami haladó, korszerű az nem kell.  A hozzá nem értők és kontraszelektált bólogatók jelölik ki az irányt.

A kultúrpolitika jelenleg retrográd és egyre vadabb elképzelések látnak napvilágot. A MMA alapítója, a végletekig megkeseredett Makovecz Imre nyilatkozta: Az állam, szervezett körülmények között óhajt beleszólni a kultúra egyes területeibe és ezt az ő szervezetének a segítségével fogja megtenni, lesz hozzá pénz is, ráadásnak meg a Vigadó épülete. Az lesz a szép világ. Itt a gödörbe majd mi megmutatjuk. Ahogy elnézem, lesz itt talán kulturális forradalom is, ha Makovecz úron múlik, biztosan. Ugyanakkor a múlt reflexei is erősen hatnak még és valahogy át is öröklődnek. Talán úgy, mint a focicsapatok öltözőjében az öregek mentalitása a fiatalokra is átragad. Itt még él az az elképzelés, hogy a művészt a társadalomnak el kell tartania. Nem kell. Londonban nem ciki mosogatni és közben otthon festeni, várni és keresni a kiugrás lehetőségét és ha van alkalom, akkor váltani. Magamat ismétlem, de hallott itt valaki arról, hogy a kultúra kitörési pont lehet? Most a fogorvosokba, a divatba, a mindörökké fociba, legutóbb pedig az eurovíziós dalversenyben van illetve,volt a pillanatnyi bizalom. Na a dalversenyt már kihúzhatjuk. Jó kis cikket írt erről Sebők János. De ne legyenek kétségeink, lesznek még ötletek, attól függően, éppen ki a leghangosabb a sleppben. A kortársművészet felkarolásától nem kell tartani, az mindig a veszélyes műfajok közé tartozott.  Wahorn András egyik számát szerettem volna ide linkelni, de nem találom, úgy hogy néhány sorát idézem, remélem helyesen. Ha valaki megleli, örömmel venném, ha nekem is elküldené, mert az oldszkúl kazetta elkopott.

“Gondoltam, elmegyek Amerikába.     Itt hagyom kis hazám a büdös picsába.        Megvan az útlevelem, pénzem is van kurva sok. Unom már, hogy mindig hazudoztok. Csókollak bennetek, magyarok.

Aztán Wahorn is visszajött, de legalább ő megpróbálta.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s