A CIGI program

Szeretném, ha Budapest lenne az európai kortársművészet egyik központja. Igen, ezt én nagyon élvezném. Ez több mint utópia, de nem nagyobb baromság, mint a labdarúgó-nemzet ideája. Ezért összeszedtem néhány gondolatot, egy programvázlat vázát. A cél itt sem kisebb, mint a világ élvonalába juttatni a magyar kortársművészetet. Minden ilyen programnak kell egy jól csengő név, mint például a fociban Puskásé. Itt elakadtam, Munkácsynak csak nem hívhatom, hiszen ő sose volt a festészet Sancho-ja, még a fakóba se fért volna be. A programhoz pénz is kell, nem is kevés, amit a cigaretta árának dobozonként 100 forinttal történő emelésével teremtenék elő. Ez nagyjából 100 milliárd forintot jelentene, évente. A dobozokon a fenyegetések mellett egy másik szöveg is helyet kaphatna: “AMIKOR SZÍVOD, GONDOLJ A MŰVÉSZETRE!” A fogyasztást ez biztosan nem növelné . Az iskolákba bevezetném a kortárs művészet oktatását, napi egy órában. Törölném a rajzórákat. A tananyag két részből állna 1. ismerkedés a kortárs művészettel. Képzőművészet, építészet, film, stb.  2. Kreatív gyakorlati órák. Festészet, mintázás, digitális fotó, média művészet, stb. Lehet, hogy a kreatív órák alatt a gyerekek több ismeretet szívnának magukba, mint a többi órán összesen. Minden iskolában szakköröket hívnék életre, eszközök és nyersanyagok vásárlására a büdzséből biztosítanék keretet.  A diákok, saját munkáikból rendszeresen kiállításokat szerveznének. Országos pályázatokat írnék ki. Nemzetközi diákcsere -programokat indítanék. Nyári művésztelepeket szerveznék, gyerekeknek.

Ezekre a feladatokra pedagógusokat és művészeket képeznék át kreatív oktatóvá, olyanokat, akik képesek a megváltozott elvárásoknak megfelelni. A diákoknak ingyenessé tenném a múzeumok látogatását. Támogatnám a művészképzést, új intézmények és szabadiskolák alapítását. Korszerűsíteném az oktatást a Képzőn is. Ösztöndíjakat biztosítanék a tehetségesek számára. Európából, Amerikából hívnék oktatókat, művésztanárokat.  A  kortársművészeti intézmények vezetését sikeres külföldi szakemberekre bíznám. Támogatnám az újonnan  létrejövő kiállítóhelyek működését. Eltörölném a kortárs művészetet terhelő áfát. A cégek bevételeik egy részét kortárs művekre fordíthatnák. A létrejövő gyűjtemények szakszerű dokumentálását, megtekinthetőségét, kutathatóságát kötelezővé tenném, eladásukat azonban adómentessé. Megteremteném a támogatások lehetőségét, költségként történő elszámolását. Jelentős, nemzetközi érdeklődésre számot tartó kiállításokat finanszíroznék. Fontos feladat lenne a magyar kortársművészet nemzetközi ismertségének, rangjának növelése. Budapestre csalogatnék neves galériákat, egy időre adómentességet és helységet biztosítanék számukra.  Létrehoznék egy művésznegyedet, olcsó bérlakásokkal, műtermekkel, kiállítóhelyekkel, galériákkal, kávézókkal, éttermekkel. Pályázatokat írnék ki parkok, buszmegállók, pavilonok, padok stb. tervezésére és megvalósítására. Kivinném a művészetet az utcára, a mindennapi városkép részévé tenném. A köztereken kiállítások rendezésére, szobrok ideiglenes elhelyezésére teremtenék lehetőséget. Elvenném a döntés jogát a klikkektől és a hozzá nem értő pártkatonáktól, helyettük független, nemzetközi kuratóriumot állítanék fel. Belátnám, hogy ez az egész nem is annyira pénz, mint inkább szándék kérdése lenne.

Mit remélhetnénk egy ilyen programtól? Egy kulturáltabb, gazdagabb nemzetet, európaibb országimázst, a turizmus bevételeinek jelentős növekedését. És a fiatalok egy része számára jövőképet, sikert és hitet abban, hogy nem kell  innen menekülni. De amíg a Kisgömböc mindent felfal, Tűzraktért, Sirályt, Zöldpardont, Műcsarnokot, a színházakat, egy ilyen programnak nem  sok esélyt adnék. Amikor a kultúrát is le akarják cserélni a kulturálatlanság kultúrájára és tűzzel-vassal irtják a budapesti szubkultúrát, akkor nem marad más, csak a remény, hogy a felszín még csendes, de a mélyben már háborog a tenger.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s