Merjünk kínaiak lenni

Lassan kezdem érteni, mit is takar a munkaalapú társadalom. Igaz, idáig azt hittem, hogy amit leváltani készül, a fránya jóléti társadalom is munkaalapú, ugyanis a jólétet ott sem a Mikulás hozta, hanem a munka által megtermelt GDP. A svédek úgy tudom egyelőre nem veszik át tőlünk ezt az ideát. Valakiknek nagyon megtetszett a távol-keleti modell. Mármint a kezdeti. Az egy tál rizsért dolgozó, alacsonyan kvalifikált emberek modernkori rabszolgatartása. A Távol-Kelet közben rakétasebességgel távolodik a kezdetektől. Dél-Korea, Kína gazdasági ereje már rég nem a filléres bérmunkára épül.

“A koreai állam a kitűnő oktatási és kutatási rendszer létrehozásával és támogatásával egyre magasabbra emelte a koreai exporttermékek technológiai színvonalát. Az egykori agrárország először emberi hajból készült parókát és tengeri hínárt exportált, majd gyatra műanyagtermékeket, később koppintott elektronikai egységeket, végül elektronikai csúcstechnológiát, félvezetőket, autókat, és ma már ők adják a világ hajógyártásának 3/4-ét. A koreaiak szinte semmit nem találtak ki maguk, majdnem mindent az egykori megszállótól, Japántól tanultak el. Viszont ezt tökélyre fejlesztették, és körülbelül annyi idő alatt zárkóztak fel a totális nyomorból az első világba, amennyit mi a rendszerváltás óta elvesztegettünk.” (forrás: pogiblog)

Egy felmérés szerint, ma a koreai diákok szövegértése a legjobb a világon, ami az oktatás színvonalának egyik mutatója. Nos, úgy tűnik, a mi ideológusaink az ellenkező irányt választották. Hátra arc! Irány az elbutulás. Valamiért a 64 kilobites agyi kapacitást tartanák üdvözítőnek. A tankötelezettség 15-16 évre történő leszállítása, iskolák, egyetemek bezárása, összevonása, a kortárs kultúra ellehetetlenítése, a másképp gondolkodók megfélemlítése. Nem kellenek a művelt fejek. Angolt se olyan fontos beszélni. Művészet sem kell, “van másik”. Most, egy szekszárdi iskolalátogatás alkalmával, Schiff András helyett az Elnök úr zongorázik és énekli Bródy János “Ha én rózsa volnék” című dalát. Telitalálat, ez pont a zsarnokság ellen, egy másik, már elmúlt diktatúránkban írt dal, a szabadságért. Sajnos a youtube-on nem találtam meg az “Álamfő” előadásában.

Kína a Holdra készül és rövidesen a világ vezető gazdasági ereje lesz. Mi meg arra készülünk, hogy Európa bérmunkásai legyünk. Hosszabb munkaidővel, kevesebb szabadsággal, jogok nélkül, éhbérért. Ezt jól ellesték. Szépek lesznek az esték a fonóban, takarékos égő, vereshagyma, kenyér, egy kis lőre, csűrdöngölés, de a falon ott a NENYI. Oszt ennyi, gyerünk haza korán, mert szaporodni is kéne, kell majd a fiatal munkáskéz. Chaplin jut eszembe, két villáskulccsal a kezében, a szalag mellett. Ez lenne a modern Magyarország? Ez lenne a megújulás útja?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s