Szegény devecseriek

Valahogy beszorultam a képzőművészetbe. Pedig szándékaim szerint az utcaképtől az építészeten át sok mindenről szeretnék írni. Pontosabban a jót szeretném dicsérni, a cikit meg osztani. Külön fájdalmas a semmitmondás, a fantáziátlan silány végeredmény akkor, amikor a lehetőség adott lenne valami igazán nagyszerűt létrehozni. Pontosan ez történt Devecseren, ahová egy bárhol az országban fellelhető, fantáziátlan, silány lakótelepet “álmodtak” a tervezők.Ráakasztgattak egy kis “magyarost”, de ezzel nem sikerült eltakarni az ötlettelenséget. Azért is érthetetlen számomra – miközben fogalmam sincs a szokásos háttérjátékokról – , hogy ha már hagyományos falusi építészet, akkor például, miért nem Szűcs Endrét bízták meg ezzel a feladattal, akinek számtalan gyönyörű épülete áll, kb 50 kilométerre Devecsertől.

Szűcs Endre: Szt Donáth Borház Csopak

Hogy az épülő új telepen részt vett a homlokzati kialakításokban, az ő helyében én tuti letagadnám. Hogy egy épület szép vagy ronda, az egyáltalán nem pénz kérdése. Devecseren a hagyományos anyagokra, mint értékre hivatkoznak, tégla, cserép, fa. És? Igaz, belül gipszkarton, ami annyira nem hagyományos, de ágyesz-bugyesz, azt még betudnám a sietségnek. Szűcs Endre házai is szigorúan hagyományos anyagokból épülnek.

Tervein ténylegesen a helyi arányrendszert és stíluselemeket használja, illetve gondolja újra. Azok a házak kedvesek, élhetőek, szerethetőek. Ha valami őrzi a népi építészetet és annak formavilágát, akkor azok az ő házai. A devecseri épületek a népi építészet karikatúrái.

Devecser

Már unom, de a hírhedté vált divatbemutatóhoz hasonlatosak. Mint a trikón a juhász, olyan a házakon a siralmas stilizált stukkó, a béna kémény, a sose volt ilyen kódisállás, és sose volt fantázia nyílászárók. Elrettentő példának azonban tökéletesek. Ilyet nem kéne többet építeni. Ebből egy is sok. Állítólag konzultáltak a leendő lakókkal. Ám a legtöbb ember nem tudja olvasni az építészeti rajzokat, de még egy 3D-s grafikából sem tudja elképzelni a valóságos tereket. Én buszra ültettem volna őket és létező épületeket látogattunk volna, bármely külvárosi lakóparkot, pl Győr mellet, aztán a Káli- medencében Szűcs Endre épületeit. Tudom, hogy mit választottak volna.

Ám ha igazán tökös lett volna a megrendelő – amire álmomban se mernék gondolni – és valami egészen friss, mait építtetett volna, akkor a John Pawson által ihletett, Vincze László tervei szerint épült köveskáli majorság szolgálhatott volna példaként.

Vincze László: köveskáli majorság

Gyönyörű, egyszerű, hagyományos forma, minden dísz és sallang nélkül, mintha játékkockákból építették volna. Persze tudom, ezt a falubeliekkel nehéz lett volna lenyeletni, de elsősorban azért, mert az épített környezet olyan amilyen, arctalan, karaktertelen, ízléstelen katyvasz a legtöbb vidéki kistelepülésen. A régi szépséges, rendezett falvak eltűntek és helyette olyan gagyik épülnek, mint a devecseri lakótelep. Igazán kár, jó lett volna egy követhető példát produkálni. Követni persze így is fogják. Szomorúan látom majd viszont ezeknek a házaknak még tovább butított változatait a környéken, kékben, lilában, zöldben. Azt mondta egy külföldi építész vendégünk, hogy Budapesten nem a kutyákkal van baj, hanem a helyzetbe hozott építészeinkkel, mert amivel azok szarták tele a várost, azt egyhamar nem mossa el az eső.  A kutyákkal Devecseren sincs baj.

  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: