Játszd újra Sam

Vagy tízszer láttam annak idején ezt a mozit. Néhány duma beszorult a memóriámba, úgy tűnik, törölhetetlenül. Azóta többször előfordult, hogy egy-egy monológ hallatán hangosan felröhögök, ha úgy érzem ez olyan, mintha a filmbéli Allen mondta volna. Csak ő talán más szavakkal, egy kicsit sutábban, kedvesen mondaná, de a tartalom ugyanaz, hanta. Allen dumája azonban attól abszurd- mert miközben egy hőstettről beszél mély átéléssel- a szöveg az mégis maga az önleleplezés. Ettől volt bájos és szórakoztató. Nem ilyen bájosak, de mégis szórakoztatóak azok a kijelentések, amikről be szokott ugrani a Játszd újra, Sam, Woody Allen isteni mozija. Én annak ellenére jót röhögök, hogy az alanyok híján vannak a humornak és az öniróniának. Istenem, nem mindenki olyan nagy ember, mint Woody Allen. Sőt, nem is humoristák vagy színészek. Színészek persze, színészek, csak más értelemben, nem Thália papjai vagy papnői, általában sokkal szárazabb, pragmatikusabb foglalkozást választottak a maguk számára. Allen hajnalban jön haza egy vidéki hétvége alkalmával, meglehetősen rossz állapotban, úgy néz ki, mint akit összevertek. – Úristen Allen, mi történt veled? Ó semmi, csak volt egy kis összetűzésem pár izgágával, de lerendeztem őket. Az egyiket az orrommal térden rúgtam, a másikat az állammal öklön vertem, aztán adtam néhány kokit, leesett néhány saller, kiosztottam egy-két tarkón legyintést….. Na ja, valahogy így.

  1. Érdekes, hogy nekem is egy Woody Allen film jutott eszembe mostanában. A Banánköztársaság. Amikor az új elnököt beiktatják. Az addig is érdekes forradalmár vezér hatalomra kerülése utáni első bejelentése óriási! “San Marcos hivatalos nyelve mostantól a svéd lesz!”, és más hasonlók. (jútyúbon is fönt van) Európa keleti felén élni izgalmas és mulatságos, mint egy Woody Allen filmben. Panaszra akár semmi okunk sem lehetne, bár a csattanót nem biztos, hogy érdemes megvárni.

  2. Annak a pár milliónak, akik a létminimum alatt vagy a közelében nyomorognak, nem biztos, hogy mulatságos. És ha nem szeretnék megvárni a csattanót, nekik milyen lehetőségeik vannak? Álljanak fel és hagyják el a vetítőt? Vagy?

  3. Igen, persze. Egyet is értek és folytatom a példát: Ha rossz a film, az nem a mozinéző bűne, tehát ha már nincs kedve nevetni, akkor nem neki kell fölállnia. Egy új filmet kellene vetíteni.

  4. Attól tartok arra várhatunk.

  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: