A szenvedés megszünéséhez vezető út

“A szellemi ösvény keresése szenvedésből születik. Nem fényekkel és eksztázissal, hanem a fájdalom, a csalódás és a zavarodottság kínzó élményével veszi kezdetét. Ahhoz azonban, hogy a szenvedés őszinte szellemi kutatáshoz vezessen, többé kell válnia, mint olyasvalami, amit pusztán kívülről passzívan befogadunk. Ki kell váltania egy belső felismerést, egy olyan látásmódot, amely aláássa a világgal való kapcsolatunkban megszokott elégedettséget, hogy megpillantsuk a mélyben folytonosan ott tátongó bizonytalanságot. Amikor ez a felismerés megtörténik, még ha csak egy pillanatra is, mélyreható személyes válságot idéz elő. Felforgatja a megszokott célokat és értékeket, gúnyt űz mindennapi foglalatosságainkból, és makacs kielégítetlenséget teremt korábbi élvezeteinkben. Eleinte nem fogadjuk túlzott lelkesedéssel ezeket a változásokat. Igyekszünk megtagadni új látásmódunkat és elfojtani kételyeinket; küszködünk, hogy elégedetlenségünket új foglalatosságokkal palástoljuk. A kutatás lángja azonban, miután egyszer fellobbant, továbbra is égni fog, és ha nem hagyjuk, hogy a felszínes alkalmazkodás felülkerekedjen rajtunk, s nem oldalgunk vissza természetes optimizmusunk toldott-foldozott változatához, akkor a felismerés eredeti lángja egyszer csak újból fellobban, és ismét szembesít bennünket lényegi helyzetünkkel. Pontosan ez az a pillanat, amikor minden menekvési lehetőség lezárul, és készek vagyunk egy olyan utat keresni, amely véget vet nyugtalanságunknak…………..három követelménynek kell megfelelnie minden olyan tanításnak, amely igazi utat ígér a szenvedés megszüntetéséhez: először is pontos és teljes képet kell nyújtania a szenvedés természetéről, másodszor a szenvedés okainak pontos elemzését kell adnia és harmadszor olyan eszközöket kell a kezünkbe adnia , amelyek a szenvedés okait metszik el.”

   Bhikkhu Bodhi: A Nemes Nyolcrétű Ösvény            Orient Press kiadó 1993

A Négy Nemes Igazság – Buddha tanításának magva – pontosan erről szól.
Bhikkhu Bodhi könyve tiszta, világos, érthető formában magyarázza el a Tan leglényegét. Minden érdeklődőnek, törekvőnek és útkeresőnek,  jó szívvel tudom ajánlani.

 

2 Replies to “A szenvedés megszünéséhez vezető út”

  1. Az jutott eszembe (a szenvedésről), amikor Bergman Úrvacsorájában azt mondja a vasúti balesetben nyomorékká vált ember a papnak, hogy Jézus igazi szenvedése nem fizikai volt, mert az elviselhető (én már csak tudom, mondja). Az ő igazi szenvedése az volt, hogy ott a kereszten jött rá, hogy senki sem értette: “megérteni, hogy senki sem értette, ez az igazi szenvedés”. Aztán az is eszembe jutott, hogy valamelyik Mesterkurzus előadást nézve azt mondja az előadó, milyen jó, hogy ilyen sokan eljöttek, és milyen sok a visszatérő (!!). Popper mondta, hogy az önismereti tréningeknek óriási divatja van, de mit érünk vele? Elmegy egy antiszociális ember egy önismereti tréningre, és lesz belőle egy antiszociális ember, aki tudja magáról, hogy antiszociális. 🙂 Természetesen egyetértve az olvasottakkal csak annyit fűznék hozzá, hogy mivel én nem vagyok megvilágosodott indiai guru, “csak” egyszerű kiegyensúlyozott európai szeretnék lenni, ezért inkább az áldozatvállalást szoktam hangsúlyozni. Úgy látom, nekünk európaiaknak ez is nagy falat. Amikor a dolgozó délután 5-kor rohan ki az irodából, hogy odaérjen a buddhista csoportjába meditálni fél hétre (és dugóba kerül és káromkodik, és elkésik, és leül meditálni), akkor az egyszerű pénzkidobás. Áldozatvállalás helyett lemondással próbálkoznak sokan ami nem ugyanaz (az kényelmes, de negatív). És mivel mifelénk az élet előre és jól berendezett: iskola-gimnázium-egyetem-munkahely, igazából bátorság dolgában is el vagyunk maradva. Hány ember szidja a munkahelyét nap mint nap, de nem mer fölállni és otthagyni. Mert akkor elveszne (egy időre) a nyaralás, vagy a mindennapi sör, vagy a hiteles autó, és csinálni kellene valami újat, esetleg ismeretlent, szokatlant. Még csak az áldozatvállalás igazi szintjeit sem értem el, csupán a legfelső, anyagi részét kapargattam meg a mindennapoknak, és már hány élet elbukik ezen a ponton! Hol van még a szenvedés okainak pontos elemzése…!

  2. Csodálkoznék ha Jézus valóban ezt mondta volna, ugyanis a “megérteni, hogy senki sem értett” tipusú szenvedés az ego szenvedése. Kétlem , hogy Jézusnak lettek volna egoista szempontjai. A buddhista ösvény nem önismereti tréning, hanem az igaz valóság megismerésének útja. Igaz, hogy a törekvő saját tudatával dolgozik, de nem az ego mesismerése a cél, hanem az ego meghaladása illetve annak felismerése, hogy ego, mint olyan nem létezik. Csak egy pillanatról pillanatra változó tudatáram van, éppen ezért az ego nem lehet állandó, szilárd entitás. Buddha a lények azonosságát tanította, minden szenvedő lény a boldogságra törekszik, mindegy, hogy indiai vagy európai, kutya vagy macska. Az állandótlanság lehetetlenné teszi azt a fajta boldogságot amire mi vágyunk, ugyanis olyan nem létezik, csak ideig-óráig hihetjük azt, hogy van. A vallási tradíciókat egész nap lehet gyakorolni, legyen az akár keresztény vagy buddhista vagy egyéb. Tehát nem csak fél hétkor a csoportban, hanem akkor is amikor a dugóban nem káromkodik. Ilyenkor épp a türelmet gyakorolja. Azért ajánlottam a könyvet, mert ha van olyan, akit érdekel a Buddha tanítása, az hiteles, tiszta, világos magyarázatot kaphat a Tan miben létéről. Nekem nem tisztem tanítani, úgy hogy elnézést kérek ha úgy tűnt volna, nem állt szándékomban. Én legfeljebb csak okoskodom, de igyekszem ettől is tartózkodni. Egyelőre nem sok sikerrel. Visszatérve Jézusra. Van egy kínai mondás: Ha megérik a tanítvány, eljő a tanító. Aki nem érett a tanítás befogadására azt értelmetlen próbálkozás tanítani. Ha a tanítvány nem érti a tanítást, akkor a tanító rosszul mérte fel a tanuló képességeit vagy rosszul tanított. Ezért is vannak kételyeim a Jézusi mondat eredetiségét illetően.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s