Itt van a juhász, itt van újra

Lezárult egy borcímke pályázat. Kiderült, mégiscsak jó volt az a bizonyos divatbemutató valamire. Ha másra nem is, legalább arra, hogy irányt mutasson azoknak, akik igazodni szeretnének, vélt vagy valós kultúrpolitikai igényekhez. Vannak, akik azt gondolják, hogy ha valami magyar – jelen esetben egy borcímke – akkor az nem nélkülözheti a juhászt. Persze lehet tévedek, nem juhász akar lenni, hanem csikós. Tök mindegy, nem tudom melyiknek kék a haja. Tokaji fesztiválborról lévén szó, gondolom ezért, rákerült a borcímkére több, “nélkülözhetetlen” attribútum is. Két napszemüveg, cd, sátor, kerékpár, borosüveg, pohár, villám, hold és csillagok, szőlőfürt, kacs és levél, és két kézjel, az egyik a victory a másik a felszarvazott itáliai jövevény jele, ha jól látom. Na és középen vigyorog egy nagy bajuszos, pirospozsgás valaki, őt néztem juhásznak. Az egész olyan, mint egy hímzett bekecs. De a zsűrinek ez tetszett. Istenem, ízlések és pofonok! A rémes, hogy akik a szakmaiságot képviselték, még el is magyarázzák, hogy ez miért jó a hg.hu oldalán. Nekem egy katyvasz és teljességgel méltatlan egy világhírű borhoz. Ha rombolni akarják a márka imidzsét, akkor telitalálat. A Puskás, gulyás, csikós folytatása, amitől úgy tűnik, sose tudunk már szabadulni. Hogy egy terméknek legyen nemzeti karaktere, az teljesen helyénvaló. Ez a megoldás azonban nyugodtan lehetne akár román vagy szerb, esetleg bolgár olcsó szesztermék is. A tokaji feliraton és a magyar szövegen kívül nincs ebben semmi nemzeti. Van egy márka, a TGTL ( Think Global Taste Local)  portugal sorozatukat ide linkelem. Nemzeti karakter? Ízléses? Trendi? Vennék belőle? Mind igen. Ha nincs ötlet, körül kell nézni a NAGYVILÁGBAN, hátha inspiráló. Egyébként félelmetes, ahogy terjed a járvány és hogy mindenki hallgat vagy csendben lapít és vannak, akik a  nevüket adják ahhoz, hogy a silányság- azért mert nemzeti köntösbe öltözött- teret nyerjen.

2 Replies to “Itt van a juhász, itt van újra”

  1. Kedves Kováts úr,

    elnézést, hogy igényesen, konstruktívan felépített véleményét esetleg megingatom, de, mint a pályázati kiírásból is kiderül, Novotny Dóra nyertes címkéjén a bajszos figura nem más, mint a pincemester. A Pincemester Bora márkanéven futó termék névadójának megjelenítése a kiíró Tokaji elvárása volt, kétségtelenül megnehezítette a pályázók dolgát, ki több, ki kevesebb sikerrel abszolválta. A legtöbb kritizáló épp azt a “nemzeti jelleget” hiányolta a győztes pályamunkából, amelyet ön – nem kis meglepetésemre – felfedezni vél. A másik kritérium a “magyar fesztiválbor” arculatának megteremtése volt, ezt az első díjas pályamunka a különböző fesztiválkellékek megjelenítésével teljesítette, úgy gondolom, a fő célcsoport, a huszonéves fiatalok számára hatásos módon. Az itt szóban forgó termék egyébként egy néhány száz forintos bor, korántsem a Tokaji csúcsborai közül való.

    Azokat az alapvető elvárásokat, amelyek alapján a zsűrinek választania kellett, nem nehéz kibogarászni a pályázati kiírásból vagy akár a belinkelt cikkemből. A mezőny szintén adott volt (ld. a cikkbe linkelt Facebook-oldal) – Dóra munkája messze kiemelkedett belőle. A Tokaji emellett az állami tulajdonú cégek közül példamutató módon döntött nyílt pályázat kiírása mellett, amit, bár a folyamat korántsem volt egyszerű és nagyszerű, nem tudok elégszer elismerni.

    Tisztelem a magánvéleményét, csupán az utolsó mondat miatt vettem a fáradságot a beírásra.

  2. Kedves Dániel!
    Az utolsó mondatot a címke nélkül is helyén valónak gondolom (sajnos). Köszönöm a segítséget, most már tudom, hogy a pincemester az egy kék hajú GMO juhász.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s