José Ortega y Gasset

Úgy érzem, fontos tisztázni a liberalizmus mibenlétét, mert mára szitokszóvá vált, ráadásul sokszor olyanok miatt, akik még csak nyomokban sem liberálisok, hanem pontosan olyan kirekesztőek, mint az általuk joggal kritizált másik oldal.  Ismét Ortegát idézem:

” A liberalizmus az államjogra vonatkozó elv, miszerint a közhatalom – jóllehet mindenható – korlátozza magát és igyekszik – ha kell, saját kárára is – teret engedni az általa kormányzott államban mindazoknak, akik az erősebbektől, tehát a többségtől eltérő módon gondolkodnak vagy éreznek. A liberalizmus – hasznos ezt most feleleveníteni – a legmagasabb rendű nagylelkűség: az a jog, amit a többség biztosít a kisebbségnek, következésképpen az ember legnemesebb kiáltása, amit valaha is hallatott a földön. Azt a szándékot nyilvánítja ki, hogy együtt akar élni az ellenséggel, sőt mi több, a gyenge ellenséggel. …………….. Túlságosan fáradságos és bonyolult feladat ez ahhoz, hogy meghonosodjék a világon”.

És muszáj még egy részletet idéznem, mert tökéletesen illik ránk. De vajon mit írna Ortega, ha a mai Magyarországon élne, itt, a végletes átpolitizáltság poklában?

“A teljes politizáltság, az, hogy a politika mindent és mindenkit elnyel, valójában egy és ugyanaz a jelenség, mint amit e kötetben a tömegek lázadásáról írok. A lázadó tömeg elveszítette minden tudás és vallás iránti vágyát. Benne már csak a politikának van helye, mégpedig a túlcsorduló, őrült, önmagából kifordult politikának, hiszen annak igyekeznie kell pótolni a tudást, a vallást, a sagasse-t – hiszen csak ezek képesek lényegüknél fogva az emberi elmében a központi helyet elfoglalni. A politika megfosztja az embert a magánytól és az intimitástól, ezért hirdetik ma a teljes politizáltságot, mert így igyekeznek szocializálni az egyént.”

José Ortega y Gasset: Tömegek lázadása, 1926

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s