Az artisztikus semmi vására

Végre jó helyre került a kortárs művészeti vásár. A Millenáris telitalálat. Kellemes, szellős, jól átlátható terek. Jól megépített standok. Rengeteg látogató. Jó reklám volt ez a vásár a kortárs művészetnek. Vevők csak elvétve akadtak, de erről nem a vásár szervezői tehettek. Jó lenne ezt a vásárt nemzetközivé fejleszteni, ha a szervezők szándékai szerint idecsalogatandó európai gyűjtők el is jönnének és vásárolnának is, ha megjelennének színvonalas külföldi galériák is, legalább Kelet- Európából. De ez csak vágyálom marad mindaddig, amíg a bemutatott művek színvonala olyan, amilyen. Egyszóval gyatra. Néhány jó munka nem képes a hátán elvinni egy egész vásárt. Egy kritikus valahol azt írta, hogy a külföldi vásárokat járó galériák hozták  a nyugati színvonalat. Nekem is pont ez volt a benyomásom. Hangulatában tényleg emlékeztetett egy olcsó európai vásár látványára. Azonban bántó volt a harmat gyenge munkák tömege. Egy részét az IKEA vagy a KIKA is bátran forgalmazhatná. Ugyanis a kiállított tárgyak jó része unalmas, olcsó vásári manír volt. Manírok, nem művek. Nagy fehér papíron aprócska rajz egy- egy pacával, több apró rajz összerendezve, világító bindzsik tükörrel megsokszorozva, mind mind üres tartalom nélküli “látványosság” vagy szándékos minimalista semmitmondás. Ez a fajta olcsó, mintha műtárgy, valóban fellelhető sok vásár kínálatában, de ezért nem jön ide senki a nagyvilágból, ezt bárhol megveheti, egy részét akár egy tengerparti dizájn shop-ban is. A vásár legnagyobb hiányossága az volt, hogy nem tudta bemutatni a hazai kortárs művészetet, még csak részben sem. Sok izgalmas, tehetséges művész a kapukon kívül rekedt. Olyanok is, akiktől lehet, hogy egy külföldi gyűjtő is szívesen vásárolna. De a hazai érdeklődők  – akik közül sokan talán először járnak ilyen eseményen – sem lettek elkápráztatva. És ez hiba. Persze sok a fiatal galéria, ahol nagy az akarás, csak még beszűrődik a nem rég abbahagyott lekvárfőzés illata. És ez nem baj, mindenki kezdő volt egyszer. Csak több szerénység, több alázat, több szeretet és hozzáértés szükségeltetne. De majd idővel az is megjön, biztosan. Aki megmarad, az előbb vagy utóbb úgyis rájön, hogy csak a minőség hozhatja el a várva várt sikert. Egy jó szemű gyűjtőnek nem kell a duma, ő a művekre kíváncsi és ha művek nincsenek, akkor nagy üzletek sem lesznek. Sem most, sem jövőre.

Egy szellemes munka a vásárról: Szigeti G. Csongor: Sun pin (2006-2011)

6 Replies to “Az artisztikus semmi vására”

  1. Egy jó írás tartalmaz felsorolásokat is. Így túl általános és hasonlóan a leírt művészeti minőséghez, az írás maga sem üti meg az érdemleges hozzászólás mértékét. Rosszak a művek, de mi volt rossz és esetleg jobb? Talán a róla szóló írás? Ami semmi konkrétumról nem írt? Legalább tényeket írna le, annak lenne értelme. Minősíteni az elvárások isteni magaslatából, általában egó probléma.
    Ha már egy művet említ az író, akkor annak legalább igazolni kellene az állítást, vagy esetleg ellen igazolnia kellene valamit.

  2. A terjedelem túl rövid a részletezéshez és egyébként sem szándékoztam senkit nyilvánosan megbántani vagy kritizálni. Aki érti a szakmán belül, hogy miről írtam, ha akarja megszívleli, egyetért vagy nem, ahogy tetszik. Vágyni, vagy törekedni a tökéletesre nem ego probléma hanem feladata az egonak, mert ha elérte, maga az ego is feloldódik a tökéletesben és megsemmisül.

  3. Az október 31.i válaszával teljesen egyet értek….ezért szeretem a jegyzeteit olvasni!…….egyébként nekem is hiányzik a MEO…..annak idején (?évben is volt???) megdöbbentem az örömtől amikor John Lennon rajzait nem messze a fotóinktól felfedezhettem…..azon a kiálliitáson szerettem bele Müller Árpád képeibe…..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s