Egyszer volt, hol nem volt (második rész)

Folytatám hát, ottan ahun abbahagyám. A legényke, falujába érve ki sem pihené az út fáradalmait, szaladt rögvest jó cimborájához, hogy vigaszt találjon keserűségére. De a cimbi, ki ez idő tájt a falu bölcse volt, nemhogy vigasztalta vóna, inkább tovább fortyogtatta az indulatot a legényben. ” Ó, földim, mikor indútá az Óperencián túlra én már előre tudám, hogy mire jáccik a ravaszdi bíró.” Hogyan?” Hát komám, találkozék az így és így nevezett embörrel, ő gyújtott világot az én koponyámban arról, hogy mi lesz itt a dörgés, előre kitervelve.” Hazaballagott hát és nyomban ágynak is dőlt a legény, merthogy szinte belebetegedett az erkölcsök ilyetén romlottságába. Mire jobban lett, a tábló is megérkezett az ángélusoktól, mert a legénynek nem vót szíve egy ilyen csudát ott hagyni. Mit vót mit tenni, felkerekedék hát, hogy másik bírót keressen, olyat, akit az igazság érdekel és nem csak a dénárok andalító zenéjére vágyik. Talála is a legény egy bírónét ki még nem sározá össze magát pízért adott igazsággal, meg aztán érti is a dógát, hisz egész életében hasonló táblókkal foglalkozék. Hosszas tanulmányozás után meg is hozta pozitív ítéletét. De nem sokra mene vele a gyerek, mert ekkortájt történt az is, hogy egy embör fülébe súgá a legénynek, hogy rendbe tudja ő hozni ezt a dógot a bíróval, csak a legényke adja ingét és gatyáját a bírónak, és akkor lészen tőle kedvére való ítélet. No, a legény ezen úgy felháboroda, hogy könyökbül nyomban égig érő lószerszámot lóbál az embörnek.
“Hibbant vagy te legény “- mondta az embör -” ha nem állsz kötélnek, lógathatod a táblót, míg a bírót el nem viszi az ördög, mert bizony az addig vete gáncsot míg a levegő ki-be jár a gigáján.” És biz’ úgy is lészen, ahogy az embör jövendölé. Az epe azóta is keseríté bíró uram száját, hogy nem neki jutott a nagyleves, ott ócsárója a táblót, ahol éri és biz’ ki is veté gáncsait nagy ravaszan, ártatlan angyal pofával. A szegény piktúra meg lóg egy falon azóta is, és várja, hogy változzon a világ. Történt még ez-az, de nem mesélém tovább, mert csak a zűrt növelném az olvasó fejében, úgyhogy legyen ennyi elég, a tanulság már így is felmutattatott. Ha mög valaki nem fejté föl ennek leglényegiségét, annak most itt íziben adok segítséget. Szóval, ma a táblók bírálatja ebek harmincadján van a megyében. Olyan egy bírót, mint akiről szólottam, bizony nem veté meg a nép és dobja ásító kút fenekére, vagy ha meg is veté, mégis használja támaszként, ha a szükség úgy hozza. Teszik ezt mindaddig, amíg bíró uram fejére úgy rá nem ég a ganaj és a szégyen, mint néhány banya fejére az elmúlt időkben. Hej, pedig nem ez az egy népi mese van ám róla, hanem biz’ egy egész kódexnyi. Történtek itt cifrább dógok is. Lenne ám nagy csudálkozás, ha megerednének a nyelvek a megyében, büdös képek papírozásárú, baksisért. Csak kushad mindenki, mert bármikor kellhet a papír, mint parasztnak lakodalmas hígfosásnál. De mög lesz ám a böjtje is, möglássák kendtek, ha elgyün az igazság ideje, lesz nagy sírás rívás, mikor a pénzért vett igazság hamisnak bizonyul. Akkor aztán vége lesz a dőjfös mindent tudásnak, ahogy itt is vége lett most az én mesémnek. Kérem, hogy az angyal legyen veletek, jó éccakát gyerekek, s álmodjatok csudálatos, színes, festett képeket.

One Reply to “Egyszer volt, hol nem volt (második rész)”

  1. Bizony amennyire szomorú ez a történet , annyira tipikusan magyar is !
    Sajnálatos módon ezek a karakterek szennyezik a földet, levegőt és vizet, úgyhogy egészséges hajtás virágzására meg várnunk kell.
    A baj az hogy azt mar nem biztos hogy mi megéljük….
    Azért megérdemelne ez a történet is, hogy neven legyen nevezve a kartévő. Mert akkor talán mások okulnának és kétszer is meggondolnak mit tesznek .

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s